كنترل فعالیت نورون ها با فناوری مافوق صوت، ژن درمانی و دارو
خاتون یار: تهران- محققان تكنیك جدیدی توسعه دادند كه در آن با تركیب امواج مافوق صوت، ژن درمانی و داروها می توا فرآیند شكل گیری خاطرات در مغز را تغییر داد.
به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، در این شیوه جدید كه ATAC نام دارد، محققان دانشگاه كلتك آمریكا با استفاده از امواج صوتی و تكنیك های ژنتیكی شناخته شده، برای نخستین بار توانستند بخش هایی از مغز موش، انواعی از سلول های آن و حتی زمان فعال و غیرفعال شدن نورون ها را به صورت غیرتهاجمی كنترل كنند.
برای اجرای این تكنیك لازم بود محققان گذرگاه هایی را برای عبور دارو از سد خونی مغز باز كنند تا با استفاده از داروها بتوانند فعالیت نورون ها را تحت كنترل درآورند. برای این منظور حباب هایی را در جریان خون تزریق كردند و با استفاده از فناوری مافوق صوت این حباب ها را در زمان مناسب با استفاده از امواج صوتی مورد هدف قرار دادند. در نتیجه این كار حباب ها آغاز به لرزش كرده و این حركت باعث باز شدن سد خونی مغز برای كسری از ثانیه شد.
برای انجام مرحله دوم كار، محققان با دستكاری ژنتیكی ویروس هایی را ساختند كه توانایی انتقال ساختارهای ژنتیكی را به سلول های خاص دارند و به محض رسیدن به سلول ها پروتئین های گیرنده آن را برنامه ریزی می كنند تا نسبت به داروی خاصی واكنش نشان دهند. در مرحله پایانی، دارو وارد سلول ها شده و نورون ها را فعال و غیرفعال می كند.
محققان این تكنیك را روی موش ها آزمایش كردند و با غیرفعال كردن نورون های موجود در هیپوكامپ توانستند مانع شكل گیری خاطرات جدید در مغز موش ها شوند.
یكی از مهم ترین خصوصیت های این تكنیك، قابلیت برگشت پذیری آن در طول زمان است. چونكه با گذشت زمان داروهای مورد استفاده برای كنترل عملكرد نورون ها اثر خویش را از دست می دهند.
به اعتقاد محققان كنترل عملكرد نورون ها امكان درمان بیماری هایی مانند پاركینسون را فراهم می آورد.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Nature Biomedical Engineering انتشار یافته است.
علمی (6)**9259*2017
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب