در گفت وگو با خاتون یار تشریح شد

ورود یک پشه دردسرساز به کشور و خطر انتقال سه بیماری ویروسی

ورود یک پشه دردسرساز به کشور و خطر انتقال سه بیماری ویروسی

کارشناس بیماری های منتقله از «آئدس» اداره بیماری های قابل انتقال از ناقلین وزارت بهداشت، ضمن تشریح اقدامات کنترلی وزارت بهداشت برای مقابله با تکثیر پشه آئدس در استان هرمزگان، بر ضرورت بهسازی محیط و مدیریت پسماند در این منطقه تاکید نمود.


دکتر عبدالرضا میراولیایی در گفتگو با ایسنا، با اشاره به وجود دو گونه متفاوت از پشه آئدس، اظهار داشت: گونه اول که ناقل اصلی بیماری است، پشه «آئدس اجپتی» است که در آب و هوای گرم و مرطوب و بیشتر در جوار زندگی انسانی و داخل خانه ها می تواند با انسان ها زندگی کند. گونه دوم پشه آئدس نوع البوپیکتوس آن است که وحشی تر است و در جوار انسان زندگی نمی کند و در کنار درختان و طبیعت حضور دارد. فعلاً در کشور ما گونه اول این پشه یعنی آئدس اجپتی صید شده است.
او افزود: این پشه می تواند ناقل برخی بیماریهای ویروسی باشد. در حال حاضر بیماری هایی که برای ما مهم می باشد و دنیا هم نگران آنها است بیماری زیکا، تب دانگی و چیکن گونیا است؛ البته تب دانگ به سبب مرگ و میری که دارد مهم تر از دو بیماری دیگر است و در واقع می تواند در درصد بسیار کمی در حدود ۲ تا ۳ درصد سبب مرگ شود.
وی اضافه کرد: بیماری چیکون گونیا هم می تواند سبب دردهای شدید مفصلی شود که شدیدا ناتوان کننده بوده و بیمار را از زندگی طبیعی خود دور می کند. بیماری زیکا هم ثابت شده است که حتی از راه جنسی هم منتقل شود و یک خطری که این بیماری دارد این است که در خانم های آبستن می تواند سبب تولد نوزادانی با مغز کوچک شود که گرفتار عقب ماندگی ذهنی هستند.
وی اضافه کرد: هرکدام از این سه بیماری یک ویروس مخصوص به خود دارند و بسته به این که پشه ناقل کدام یک از این ویروس ها باشد، می تواند سبب بروز یکی از سه بیماری زیکا، تب دانگی و چیکون گونیا شود.
میراولیایی افزود: از زمان گزش پشه تا بروز علایم بیماری به صورت متوسط بین یک تا دو هفته زمان می برد. متاسفانه بیماری هایی که از راه پشه آئدس منتقل می شوند، هیچ نوع واکسن موثر یا درمان اختصاصی ندارند. حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد مواردی که توسط گزش پشه به ویروس آلوده می شوند علایم بسیار خفیفی مانند علایم سرماخوردگی دارند و درصد خیلی کمی از افراد علایم شدید پیدا می کنند. طول دوره درمان معمولاً بستگی به قوای جسمانی فرد دارد و مثلاً در بیماری دانگ امکان دارد بیشتر از ۳ هفته علامتی وجود نداشته باشد، ولی در بیماری چیکن گونیا امکان دارد فرد بیمار برای ماه ها دارای علایم باشد.
او اشاره کرد: بیماریهای زیکا، تب دانگی و چیکون گونیا همگی از راه پشه آئدس مهاجم اجپتی یا البوپیکتوس منتقل می شوند. البته بیماری زیکا از راه جنسی هم قابلیت انتقال دارد.
وی درباره این که آیا اطلاعاتی از این که پشه آئدس صید شده در استان هرمزگان، از کدام مبدا و چگونه وارد ایران شده است وجود دارد یا خیر؟، بیان نمود: هنوز اطلاعات دقیقی نداریم؛ ولی می دانیم که چون این پشه بومی کشور ما نیست، بطور قطع از راه جابجایی ها و تبادلات کالایی امکان دارد وارد شده باشد. احتمال ورود پشه به کشور از آسیای جنوب شرق، کشورهای جنوب خلیج فارس و... است؛ چون ما در سالیان گذشته در کشور عمان اپیدمی وفور پشه آئدس را داشتیم.
کارشناس بیماریهای منتقله از «آئدس» اداره بیماریهای قابل انتقال از ناقلین وزارت بهداشت، درباره اقدامات صورت گرفته در استان هرمزگان برای جلوگیری از گسترش این پشه مهاجم، اشاره کرد: نکته بسیار مهم در مورد کنترل پشه آئدس این است که این پشه تمایل زیادی دارد تا در جاهایی که از نظر بهداشتی گرفتار مشکل هستند، رشد و تکثیر یابد. آب های راکد، فاضلاب رها شده، زباله های رها شده و تایرهای خودروی رها شده و... محل هایی هستند که پشه تمایل به تخم گذاری در آنها را دارد. بنا بر این مبارزه اولیه ما با این پشه، پاک بودن محیط زیست انسانی است و باید تا حد امکان بهسازی محیط را انجام دهیم و اطراف محیط زندگی خویش را کاملا پاک نگاه داریم تا محلی برای زیستگاه این پشه وجود نداشته باشد.
او اظهار نمود: اگر بهسازی محیط به درستی صورت نگیرد، این پشه جای خویش را برای تخم گذاری پیدا می کند. متاسفانه از خصوصیات پشه آئدس این است که تخم آن در مقابل خشکی مقاوم است و می تواند تا یک تا دو سال زنده بماند و چون سموم و آفت کش ها روی تخم پشه اثر ندارند، سبب می شود پشه بالغ از بین برود؛ اما تخم پشه همچنان باقی بماند و بمحض نخستین بارندگی تخم باز شود.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر اگر پشه ای به ویروس آلوده شود، می تواند این آلودگی را به تخم خود و نسل های بعدی اش منتقل کند که این کار مبارزه را سخت می کند؛ چون پشه های جدید هم به ذات آلوده هستند و این موارد از چالش های مهم مقابل روی ما است.


وی اضافه کرد: همینطور اگر این پشه در منطقه ای صید شود، اقدامات کنترلی دیگری مانند استفاده از سموم مخصوص هم صورت می گیرد. این سموم به صورت مه پاشی و یا سم پاشی استفاده می شود تا پشه آئدس قدرت رشد و تکثیر خویش را از دست بدهد.
او افزود: طبق بررسی های تیم های ما پشه آئدس فقط در دو شهرستان بندر لنگه و بندرعباس صید شده است و تیم های مراقبتی در استانهای همجوار و مرزی علیرغم بررسی های زیادی که انجام دادند، این پشه را در هیچ نقطه دیگری از کشور یافت نکردند. خوشبختانه بر مبنای نظام مراقبتی دقیقی که طراحی کردیم تا افراد مبتلا به بیماری دانگ یا چیکن گونیا را پیدا نماییم تابحال هیچ مورد ابتلای انسانی در این دو شهرستان نداشته ایم.
وی با اشاره به این که خوشبختانه تا این لحظه آلودگی ویروسی در پشه های صید شده در استان هرمزگان دیده نشده است، اشاره کرد: البته به این معنا نیست که پشه هایی که روزهای آتی هم صید شوند، آلودگی نخواهند داشت؛ اما تابحال آلودگی گزارش نشده است.
وی اضافه کرد: همزمان با عملیات کنترلی و بهسازی محیط که با همکاری شهرداری ها انجام می دهیم، در چارچوب تیم های مشخص اقدامات مه پاشی صورت می گیرد. همزمان با اینها بررسی می نماییم که وفور پشه در روزها و هفته های آتی با انجام این اقدامات به چه شکل خواهد بود. حالا نمی توان دقیق پیش بینی نمود که چه زمانی میتوان عملیات کنترل را تمام کرد.
میراولیائی اشاره کرد: بهترین راه مبارزه با این پشه در شرایط فعلی بهسازی محیط است. امکان دارد برخی خانواده ها به سبب کمبود آب، در گالن ها و یا ظروف آب نگهداری کنند که این پشه قابلیت رشد در این محل ها را دارد. همینطور قابلیت رشد در ظرف زیرگلدان، زباله های پراکنده و... را هم دارد. اگر آلودگی محیطی وجود داشته باشد و مدیریت پسماند صورت نگیرد، نمی توانیم رشد این پشه را کنترل نماییم.
وی اظهار داشت: یکی از خصوصیاتی که پشه آئدس دارد این است که اپیدمی های انفجاری ایجاد می کند؛ یعنی اگر پشه آلوده در جامعه وجود داشته باشد می تواند جمعیت زیادی را در مدت کوتاهی آلوده کند.




منبع:

0.0 از 5
1013
1400/09/24
16:35:29
تگهای خبر: بهسازی , بیمار , بیماری , خانواده
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۵

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان