تازه های اپیدمیولوژیك در ارتباط با كووید۱۹
خاتون یار: فارس آخرین یافته های اپیدمیولوژیك بررسی شده توسط كمیته دانشگاهی اپیدمیولوژی كرونای دانشگاه علوم پزشكی شیراز، در بر گیرنده یافته های جدیدی در مورد علایم و مرگ و میر بیماری در كودكان، تاثیر استروژن بر ابتلا، میزان بروز روزانه در ایران و فارس و دیگر اطلاعات موثر است.
در آخرین و سیزدهمین گزارشی که از طرف "کمیته دانشگاهی اپیدمیولوژی کرونا"ی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، پخش شده، یافته های جدید علمی در نقاط مختلف جهان به همراه تحلیل داده های آماری در رابطه با میزان شیوع، بروز و شدت بیماری کووید۱۹ در ایران و استان فارس، تا ۳۱ شهریورماه، مورد بررسی قرار گرفته است.
به گزارش خاتون یار به نقل از ایسنا، این گزارش با همکاری اعضای هیئت علمی گروه اپیدمیولوژی، کارشناس معاونت بهداشتی و معاونت های مختلف دانشگاه علوم پزشکی شیراز، تهیه شده و جهت استفاده در زمینه اطلاع رسانی، تحقیق و پژوهش، بوسیله روابط عمومی آن دانشگاه انتشار یافته است.
۱- علایم خفیفتر و مرگ ومیر کمترCOVID-۱۹ در اطفال؟
اولین پرسش مطرح شده در این گزارش، موضوع علایم و مرگ و میر بیماری در اطفال است که دستاوردهای مطالعه انجام شده در ۱۳۸ بیمارستان کشورهای انگلستان، ولز و اسکاتلند برروی ۶۵۱ بیمار ۱۹ساله و کمتر که با تشخیص COVID-۱۹ بستری شده بودند مد نظر قرار گرفته است.
براساس داده های این مطالعه، کودکان و نوجوانان کمتر از بالغین گرفتار علایم شدید COVID-۱۹ و مرگ و میر ناشی از این بیماری می شوند. بااینکه چاقی، نژاد سیاه، یک سندرم التهابی (MIS-C)، سنین بین ۱۰تا ۱۴سال و سن زیر یک ماه خطر بستری اطفال مبتلا بهCOVID-۱۹ در ICU را بیشتر می کند.
همچنین سن رایج اطفالی که به سبب مبتلاشدن به COVID-۱۹ بستری می شوند، ۵سال بوده و حدوداً ۴۲ درصد بیماران یک ناخوشی دیگر نیز دارند که رایجترین آنها بیماری های نورولوژیک و آسم است.
برپایه این گزارش، از بین ۶۵۱ بیمار شرکت کننده در مطالعه، ۳ نوزاد و ۳ نوجوان ۱۵تا ۱۸ساله فوت کردند که هر ۶ نفر ناخوشی ها و مشکلات دیگری در وضعیت سلامتی شان وجود داشته است. این بدان مدلول است که کمتر از یک درصد از کل بیماران مطالعه شده فوت کرده اند و حدود ۱۸ درصد آنان در بخش مراقبت های ویژه بستری بودند.
در اطلاعات ارائه شده در خصوص مطالعه فوق ۵۲ بیمار مورد مطالعه MIS-C داشتند که میزان بستری آنها در بخش مراقبت ویژه با لحاظ کردن تعداد آنان، ۵ برابر سایر بیماران بوده است.
علائم این بیماران شامل التهاب ملتحمه، راش یا مشکلات گوارشی ذکر و یادآور شده است که تعداد پلاکت آنها نسبت به سایربیماران کمتر بوده است؛ بدین سبب ترکیب علایم ذکر شده و پلاکت کم می تواند در شناسایی این بیماران که ممکنست گرفتار عواقب وخیمتر بیماری شوند، کمک کننده باشد.
۲- آیا هورمون جنسی زنانه (استروژن) در کاهش شدت بیماری تاثیر دارد؟
تاثیر هورمون زنانه یا استروژن بر شدت بیماری، دومین پرسش مطرح در این گزارش است که اپیدمیولوژیست ها بر طبق داده های آماری حاصله از مطالعات انجام شده، به آن پرداخته اند.
در این گزارش با اشاره به اینکه پیش تر از مستعدتر بودن مردان نسبت به عفونت کروناویروس آگاهی داده شده بود، مطالعه مروری انجام شده در مجله "کارنت هیپرتنشن" مد نظر قرار گرفته و آمده است که احتمال دارد تاثیر هورمون جنسی زنان بر کاهش شدت بیماری کووید۱۹، علت افزایش احتمال بروز علایم شدید در مردان را توجیه کند.
در ادامه این گزارش آمده است که باتوجه به این که ویروس کرونا بر قلب اثر می گذارد و همین طور باتوجه به این که استروژن در زنان یک اثر محافظت کننده در مقابل بیماری های قلبی دارد، این فرضیه در ذهن پژوهشگران مطالعه مذکور به وجود آمد که احتمالان تفاوت های هورمونی بین زن و مرد می تواند بر شدت بیماری اثرگذار باشد.
این گزارش افزوده است: استروژن، سطح ACE-II را در قلب کم می کند، حال آنکه ACE-II گیرنده ای است که بطور طبیعی در سطح سلول های قلب، شریان ها و کلیه و روده وجود دارد و مسئول ورود ویروس کرونا به داخل سلول ها است.
گزارش یاد شده درباب سایر دلیلهای مطرح در زمینه مرگ ومیر بیشتر مبتلایان COVID-۱۹ در مردان شامل تفاوت های سبک زندگی آنان با زنان (مانند مصرف بیشتر سیگار و الکل) و ایمنی ذاتی است؛ بااینکه مشخص شدن قطعی دلیلهای شدت کمتربیماری کووید۱۹ در زنان همچنان نیازمند انجام مطالعات با کیفیت بعدی است.
به گزارش خاتون یار به نقل از ایسنا، در قسمتی از گزارش اپیدمیولوژیک دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با اشاره به قرار گرفتن در آستانه فصل سرد و وضعیت قرمز استان های همجوار فارس به لحاظ شیوع کووید۱۹، از احتمال افزایش موارد مبتلاشدن طی هفته های آتی، سخن به میان آمده است.
میزان بروز روزانه کرونا در ایران و فارس
بخشی از سیزدهمین گزارش کمیته دانشگاهی اپیدمیولوژی کرونای علوم پزشکی شیراز، با ارائه نموداری، میزان بروز روزانه بیماری در یک جمعیت ۱۰۰ هزار نفری در فارس و ایران رسم و در تحلیل این نمودار عنوان شده است:
"بروز از شروع اپیدمی بیماری، در استان فارس کمتر از متوسط کشوری بوده، حال آنکه در اواخر فروردین این میزان در استان فارس افزایش یافته و به متوسط کشوری نزدیک شده است.
نهایتاً با اقدامات پیشگیرانه مناسب، این میزان تا تاریخ پیش از ۲۰خرداد ۱۳۹۹به مقداری پائین تر از متوسط کشوری تنزل یافته و مجدداً از تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۹۹ شاهد افزایش میزان بروز روزانه در فارس نسبت به آمار رسمی کشوری هستیم که اقدامات مؤثرتری همچون کاهش تماس ها و بازگشت برخی محدودیت ها را می طلبد.
گرچه روند اپیدمی از نیمه مرداد ۱۳۹۹ روند کاهشی دارد اما همچنان بالاتر از متوسط کشوری است."
به گزارش خاتون یار به نقل از ایسنا، تهیه کنندگان گزارش با اشاره به اینکه در زمان انتشار گزارش فوق بیشتر استانها در وضعیت قرمز بوده و فارس در وضعیت هشدار قرار داشته، بالا بودن آمار بیماری در فارس نسبت به میانگین کشوری را یادآور و خواهان تامل بیشتر در تحلیل گزارش شده اند. سیزدهمین گزارش اپیدمیولوژی وضعیت کرونا در استان فارس و مقایسه آن با کشور، با ارائه نموداری از این وضعیت در یک میلیون نفر که داده های تا اختتام شهریور را در بر می گیرد، به تحلیل این نمودار پرداخته است.
در این گزارش آمده که تا تاریخ ۲۱ تیرماه ۹۹، به ازای یک جمعیت ثابت یک میلیون نفری، تعداد مرگ در استان فارس همیشه کمتر از متوسط کشوری بوده است. حال آنکه موارد مرگ در فارس از آخر خرداد روند افزایشی به خود گرفته و از ۲۲ تیر، افزایش شایان توجهی را نشان میدهد. به طوریکه در ایام پایانی تیرماه، گاهی شاهد بالاتر رفتن میانگین مرگ و میر روزانه بیماران مبتلا به کووید۱۹ در فارس نسبت به میانگین کشوری بوده ایم.
برپایه این گزارش، از نیمه دوم مرداد، بروز مرگ و میر در فارس از میانگین کشوری کمتر بوده و در نیمی از روزهای نیمه اول شهریور و تمام روزهای نیمه دوم شهریور، میزان برور مرگ و میر روزانه در فارس کمتر از متوسط کشوری است.
میزان بروز تجمعی موارد جدید بیماری کرونا در ایران و استان فارس
شاخص دیگری که در این گزارش به آن پرداخته شده، میزان بروز تجمعی موارد جدید بیماری در فارس و مقایسه آن با کشور است.
براساس این گزارش، روند کلی بروز موارد بیماری در استان فارس با شیب بیشتری نسبت به آمار رسمی کشور درحال افزایش است.
برپایه این گزارش، تا پیش از ۲۰ خرداد امسال بروز موارد بیماری در فارس ۶۶ درصد متوسط کشوری بوده حال آنکه شاهد روند افزایشی در میزان بروز پس از این تاریخ در فارس هستیم بطوریکه شیب افزایشی از اواخر خرداد به بعد نسبتا شتابنده بوده است.
وضعیت کرونا در فارس از شروع اپیدمی تا اختتام شهریور
این گزارش همین طور با ارائه نموداری به بررسی وضعیت کرونا در استان فارس از شروع اپیدمی تا اختتام شهریور ماه امسال پرداخته و آنرا تحلیل کرده است.
برپایه این گزارش، گزارش افزایش موارد بیماری از سراسر فارس را یادآور شده و افزایش میزان مرگ و میر نسبت به گزارش قبلی در همه ی نقاط فارس را متذکر شده است.
تهیه کنندگان این گزارش در نهایت پیشنهادهایی را برای کاهش گسترش بیماری عرضه کرده اند که شامل؛ مجازی سازی فوری آموزش در مدارس، گسترش فوری غربالگری، افزایش تست و بررسی در افراد تماس نزدیک، ممنوعیت برگزاری مراسم ختم، عروسی و هرگونه اجتماع، در نظر گرفتن جریمه برای افرادی که از ماسک استفاده نمی کنند، محدودسازی تماسهای فیزیکی، اطلاع رسانی بوسیله رسانه ها در مورد وجود خطر بالای کرونا در استان فارس، جلوگیری از نرمال سازی وضعیت کرونا در میان مردم ازطریق ارائه آمارهای دقیق، الزام استفاده از ماسک در مکان هایی که اجتماع وجود دارد؛ نظیر مراکز خرید، اتوبوس، مترو، هواپیما، اداره ها و...، ادامه شیوه آموزش مجازی و ازراه دور در دانشگاه ها، انجام تست برای پرسنل سلامت، انجام تست و بررسی در تجمعات شامل ادارات، کارخانجات، پادگان ها و...، انجام تست و بررسی در دانشجویان و خوابگاه ها، است.
منبع: khatoonyar.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب